.
Geef kinderen ook een kans om te sporten: Steun Right to Play en sponsor een Col
Home
In het Nieuws
Nieuws
Nieuwsbrief
Team
Route
Training
Sponsoring
Sponsors
Sponsor een Col
Goede Doel
Gastenboek
Kontakt
 
Team Coast-2-Coast
Right To Play
Links

Right To Play

Right To Play is een humanitaire organisatie (ngo) die ernaar streeft alle kinderen ter wereld te laten sporten en spelen.

Waarom sport en spel?
Onze sport- en spelprogramma's leggen de basis voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Naast de vele fysieke voordelen ervan, zorgen sport en spel ook nog voor:
· Veerkracht.
· Een goede band met volwassenen.
· Een gevoel van veiligheid en geborgenheid omdat het gaat om blijvende activiteiten.
Verder leert het kind waarden als zelfvertrouwen, teamwork, communicatie, het gevoel erbij te horen, discipline, respect en fair play.

Wij geloven dat een kind een beter leven kan hebben door te sporten en te spelen. En een gelukkig kind heeft weer een positief effect op de ontwikkeling van de gemeenschap waarvan dat kind deel uitmaakt. Wij noemen dit 'Ontwikkeling door Sport'.

Look After Yourself, Look After One Another
Dit is onze filosofie. Sport leert ons voor ons lichaam te zorgen, om er zuinig op te zijn. De zorg voor onszelf dus. En om te spelen hebben we elkaar nodig. Zonder team of tegenstander geen sport. Wij gebruiken deze filosofie om een gezonde levensstijl te promoten en om besef, begrip en middelen te krijgen voor belangrijke gezondheidskwesties.

Programma's
Right To Play kent twee verschillende programma's: SportWorks en Sport Health programma's.
In het SportWorks programma zenden wij teams van minimaal twee vrijwillige coaches uit naar voornamelijk vluchtelingenkampen. Doel is om met behulp van volwassenen de kinderen weer aan het spelen te krijgen. Dat kan door bijvoorbeeld een volleybalcompetitie op te zetten of door een gymles te geven.
Naast een betere fysieke en psychische gezondheid van het kind biedt het programma de volwassenen een zinvolle invulling van hun dagelijkse leven. Het is de bedoeling dat de Right To Play-vrijwilligers lokale mensen opleiden die het SportWorks programma uiteindelijk overnemen.
Het Sport Health programma is de uitbreiding van het SportWorks programma met een communicatiecomponent. Met behulp van communicatiemiddelen wordt aandacht gevraagd voor een gezonde levensstijl en specifiek voor het belang van vaccinaties, lichamelijke gezondheid en het voorkomen van ziektes als HIV/AIDS, malaria en tuberculose.

Waar werken we?
We werken in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Onze programma's worden ingezet in vluchtelingenkampen, bij het werken met voormalig kindsoldaten en bij kinderen die hun ouders zijn verloren door HIV/AIDS. Op dit moment werken wij in achttien landen, namelijk: Azerbeidjaan, Benin, Ethiopië, Ghana, Guinee, Israël, Palestina, Kenia, Mali, Mozambique, Pakistan, Rwanda, Sierra Leone, Sudan, Tanzania, Thailand, Oeganda en Zambia.

Wat bereikt Right To Play
Binnen een aantal jaar heeft Right To Play 40 projecten in 20 landen opgezet. Right To Play bereikt met haar programma's ongeveer een half miljoen kinderen en heeft meer dan 6.000 lokale coaches opgeleid.

Atletenambassadeurs
Right To Play wordt ondersteund door een groot netwerk van topatleten. Hun steun inspireert kinderen, helpt ons onze naam bekend te maken onder een groot publiek en zorgt voor fondsen die wij nodig hebben voor de uitvoering van onze programma's. Een van deze atletenambassadeurs en tevens algemeen directeur van Right To Play is oud-schaatser Johann Olav Koss. Onder de ambassadeurs bevinden zich verder Wayne Gretzky (ijshockey), Anni Friesinger (schaatsen), Haile Gebrselassie (atletiek) en Ian Thorpe (zwemmen) en vele anderen.
In Nederland hebben zich onder andere Ellen van Langen (atletiek), Arnold Vanderlyde (boksen), Bart Veldkamp (schaatsen), Kristie Boogert (tennis) Gert-jan Liefers (atletiek), Edith Bosch (judo) en Carl Verheijen (schaatsen) als ambassadeur aangesloten.

Programmapartners
Onder de partners die ons helpen bij de uitvoering van onze programma's bevinden zich UNICEF, UNESCO, de UNHCR (wereld vluchtelingenorganisatie), de Wereld Gezondheidsorganisatie, de 'Global Alliance for Vaccines and Immunization' en The Vaccine Fund. Right To Play is daarnaast speciaal adviseur van de Verenigde Naties als het gaat om ontwikkeling door sport.

Financiële steun
De meeste financiële steun komt op dit moment van overheden. Grote sponsoren zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken van Nederland en Noorwegen, CIDA (Canada), het Departement van Staat in de Verenigde Staten en het Zwitserse Agentschap voor Ontwikkeling en Samenwerking. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die ons sponsoren.

Geschiedenis
Right To Play komt voort uit Olympic Aid, dat werd opgericht tijdens de Olympische Winterspelen van 1994 in het Noorse Lillehammer. Het toenmalige organisatiecomité wilde tijdens de Spelen iets doen voor mensen in door oorlog verwoeste gebieden en ontwikkelingslanden. Olympische atleten werd gevraagd zich in te zetten voor de organisatie, specifiek met het doel gelden op te halen. De belangrijkste ambassadeur was viervoudig gouden medaillewinnaar Johann Olav Koss die een groot deel van zijn prijzengeld aan Right To Play gaf. Hij riep medeatleten en publiek op hetzelfde te doen. Dat jaar werd achttien miljoen dollar opgehaald.
Tussen 1994 en 2000 vervolgde Right To Play haar fondsenwervingsactiviteiten. Dit gebeurde met name tijdens de verschillende Olympische Spelen.

In maart 2001 werd Right To Play een uitvoerende organisatie door voor het eerst haar eigen sport- en spelprogramma's in te zetten. De eerste projecten werden onder de naam SportWorks samen met de UNHCR uitgevoerd in Angola en Ivoorkust.

Overgang naar Right To Play
Begin 2003 veranderden wij onze naam in Right To Play. Reden was dat op deze manier beter kon worden voldaan aan de internationale vraag naar onze programma's. Met deze overgang kunnen wij de hulp inroepen van alle topatleten over de hele wereld (ook niet-Olympische sporters), kunnen we meer sponsors benaderen en kunnen we inhoudelijk dieper op de ontwikkeling door sport ingaan.

Vandaag de dag zijn wij een belangrijke speler als het gaat om ontwikkeling door sport. Wij voeren niet alleen onze eigen, weldoordachte programma's uit, maar zijn ook actief op het gebied van onderzoek naar sport als middel. Ons doel is om alle belangrijke wereldleiders ervan te overtuigen dat kinderen de kans verdienen op een goede toekomst. Een kans die zij volgens ons krijgen door ze te laten spelen!

Contactgegevens
Right To Play Nederland
Postbus 8258
3009 AG Rotterdam
Tel: 010 447 28 03
Fax: 010 447 28 04
info@righttoplay.nl
www.righttoplay.nl

 

Goede doel:


Sponsors:

Arval beheert als leasemaatschappij wagenparken van circa 20 tot 2.000 auto's of zelfs meer.